ganip logoГрадски ансамбл народних игара и песама Центра за културу Пожаревац (ГАНИП) живи и ради као сегмент ове куће.

Ансамбл је изузетно велики колектив, који окупља више од четири стотине заљубљеника-аматера у фолклорну уметност. Рад је распоређен најпре у 5 дечијих старосних група, припремни и извођачки играчки ансамбл. Пратилац ансамбла је и велики народни оркестар. Такође, у оквиру ансамбла јако успешно раде женска и мушка певачка група.

Фолклорна уметност подразумева врхунско уметничко и високо стручно бављење свим компонентама које чине целину у овој уметности, а које су свака за себе посебна врста уметности-игра, песма, музика, костим, народни инструменти, обичаји и др. Све ове сегменте чланови овог Ансамбла несебично чувају и негују, због чега се с разлогом сврставају у чуваре традиције и српства уопште.

Током свог постојања Ансамбл је свој репертоар обогатио са више од 40 кореографија еминентних српских кореографа.


 Новогодишњи концерт Фолклорног ансамбла Центра за културу Пожаревац 2015.


Новогодишњи концерт Фолклорног ансамбла Центра за културу Пожаревац 2014.

 


10.10.2014. - Концерт фолклорног ансамбла Центра за културу са промоцијом нове кореографије ''Вашар у Браничеву'' 


Чланови Фолклорног ансамбла Центра за културу учествовали су на деветом по реду Ц.И.О.Ф.Ф.-овом фестивалу “Doina Covorluiului” у румунском граду Галати, у периоду од 13. до 18. августа. Позив за Фестивал упутио је директор, господин Ion Chiciuc. 
Поред нашег ансамбла, који је био и једни представник Србије, на Фестивалу су били и фолклорци из Алжира, Бугарске, Грчке, Израела, Летоније, Норвешке, Пољске, Словачке, Турске и два румунска ансамбла. 
Да су наши наступи увек били изузетно успешни, показала је најпре публика овацијама којима је испратила сваки наш наступ, а на крају Фестивала и жири доделивши ансамблу признање за “Изузетну играчку технику и разноврсност репертоара”.
Програми овако великих фестивала су изузетно захтевни, али и разноврсни, па је у оквиру истог био организован и “семинар народних игара” представника земаља учесница. Са жељом да мало изађемо из класичних предавачких оквира, организовали смо се тако да десет различитих области наше земље представимо уживо, комплетно обучени у народне ношње различитих крајева. Овакав вид презентовања апсолутно је одушевио како организаторе, тако и представнике других земаља који су овај семинар пратили. 
Поред дивних заједничких наступа, било је сјајних дружења, а остварени су и бројни званични контакти који отварају могућности за неке даље сарадње. 
На основу утисака које смо донели и импресија које смо на све оставили, с поносом тврдим да је наш ансамбл био културни изасланик нашег града и наше земље, на највишем нивоу, онаквом какав наша народна култура то и заслужује.


 26.12.2012. - Синоћ је у великој сали Центра за културу одржан први од два велика новогодишња концерта Фолклорног ансамбла Центра за културу.
Публика је видела игре из Србије, игре из околине Пирота, Биначке Мораве, Врањанску свиту, игре из Мачве, Тројно надигравање, Буњевачко коло...Фолклорним ансамблом руководи Марија Влајовић.Оркестром руководи Предраг Пауновић.

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3