Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Миливојев штап и шешир 2020.

XVI аматерске глумачке свечаности

СУСРЕТИ ВАРОШКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

24.2-1. 3. 2020.
----------------------------------------

24. фебруар - Позориште Кастелум, Костолац, КАРОЛИНА НОЈБЕР

25. фебруар - Позориште "КРИК" - Крагујевац, ПОСЕТА СТАРЕ ДАМЕ

26. фебруар - Градско позориште Јагодина, ПИЏАМА ЗА ШЕСТОРО

27. фебруар - Позориште "Миливоје Живановић" Пожаревац, УМОРНИ

28. фебруар - Академско позориште СКЦ Крагујевац, ХАМЕЛН

29. фебруар - Милановачко позориште, СИЛВИЈА

1. март - Театар Ресава, Деспотовац - ПРОТУВЕ ПИЈУ ЧАЈ

Селектор је био Александар Лукић, уредник програма у ЦЗК Пожаревац.


 24.2.2020. - Свечано су отворене XVI Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир". Публици се, најпре, у улози домаћина, обратила директорка Центра за културу Пожаревац гђа. Галина Перић. Свечаности је пригодним говором отворио председник Скупштине Града Пожаревца г. Бојан Илић. Прве такмичарске вечери наступило је, по први пут на овом фестивалу, позориште кастелум, из Костолца, комадом "Каролина Нојбер", по тексту Небојше Ромчевића и у режији Фуада Табучића. Овогодишњи жири, који ради у саставу: Дејан Цицмиловић, глумац, председник жирија, Соња Мирић-Младеновић, директорка Националне службе за запошљавање Пожаревац и Драгиша Живадиновић, глумац аматер, донео је одлуку да за сликовито приказани лик награди Валентина Ољачу за улогу Јохана. Жири је за глумицу вечери и првог овогодишњег добитника штапа прогасио Наташу Роквић, за улогу Каролине Нојбер


25.2.2020. - Друге фестивалске вечери пожаревачкој публици представило се једно од најмлађих српских позоришта, КРИК Театар из Крагујевца, комадом "Посета старе даме" у режији Мирослава Петровића. Жири је награду за сликовито приказани лик доделио Костадину Стојадинову за улогу Алфреда док је други добитник штапа, и овога пута дама, Јана Мијаиловић за улогу Председнице. 


26.2.2020. -  Треће такмичарско вече обележило је Градско позориште из Јагодине, урнебесном комедијом "Пиџама за шесторо". Жири је за сликовито приказани лик наградиоНенада Петровића за улогу Робера, док је добитник главне награде, и овог пута једна дама, Марија Дебељаковић Стефановић за улогу Сузет. 


27.2.2020. - Четврте фестивалске вечери наступило је домаће позориште "Миливоје Живановић" са представом Уморни у режији Фуада Табучића. Награду за сликовито приказани лик добио је Бојан Николић док је најбољи глумац вечери и добитник штапа Зоран Живковић који је тумачио улогу Јокице. 


28.2.2020. - Пете такмичарске вечери у госте нам је стигло Академско позориште СКЦ Крагујевац са представом Хамелн у режији Костадина Стојадинова. Награду за сликовито приказани лик, жири је доделио Алекси Свиларову за улогу Детета. Пети добитник Миливојевог штапа је Илија Ивановић који је тумачио улогу Валдемара. 


29.2.2020.- Последње такмичарске вечери наступили су глумци Милановачког позоришта, вишеструки освајачи главне награде фестивала, Милицојевог шешира. овога пута, одиграли су комад "Силвија" у режији Бранка Кнежевића. Жири фестивала је за сликовито приказани лик наградио Михаила Ристића за улоге Том/Филис/Лесли, док је последњи, овогодишњи освајач штапа Татјана Рашић за улогу Силвије. Сутра ћемо, пре представе "Протуве пију чај" Театра "Ресава" из Деспотовца сазнати ко је најбољи глумац XVI Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" и добитник Миливојевог шешира. 


 1.3.2020. -  Спуштена је завеса на још једне Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир". Одлуком жирија, најбоља глумица фестивала и добитница Миливојевог шешира је Марија Дебељаковић Стефановић, која је тумачила улогу Сузет у представи "Пиџама за шесторо" Градског позоришта из Јагодине.

У наставку можете прочитати образложење председника жирија Дејана Цицмиловића:

"Пре проглашења победника желим, у име жирија, и свих учесника фестивала, као и у своје лично име, да се захвалим на гостопримству и на одличној организацији овог фестивала и да пожелим да се фестивал још више развија на добробит свих аматера Пожаревца и Србије. У протеклих 6 дана на Фестивалу Варошких аматерских позоришта Миливојев штап и шешир имали смо прилике да по избору селектора видимо представе различите тематике,жанра,стила ,редитељског и глумачког позоришног израза. Оно што је остало упечатљиво и што радује је појава приличног броја младих глумаца који су прошли овом сценом, што даје наду за будућност овог Фестивала и позоришног аматеризма у Србији уопште. Из вечери у вече жири је бирао по једног глумца који је улазио у конкуренцију за главну награду. Трочлани жири се руководио искљичиво својим личним и стручним мишљењем и све одлуке су донесене једногласно.Међутим, постојао је и четврти члан жирија, а то сте Ви, поштована публико.Веома пажљиво смо ослушкивали Вашу реакцију на одређене глумачке поступке и креације и тиме се највише руководили у нашим одлукама. Од шест издвојених глумачких креација,а свака од њих заслужује ову награду, одлучили смо да главну награду доделимо глумици која је својом харизматичном игром, одабиром тачних, маштовитих, инвентивних, оригиналних глумачких поступака и одговором на жанровско опредељење комада оставила на вас и нас најбољи утисак, а то је Марија Дебељаковић Стефановић, за улогу Сузет Куварице у представи Пиџама за шесторо, Марка Камолетија а у извођењу Градског позоришта из Јагодине.

У част награђене глумице, Театар "Ресава" из Деспотовца одиграо је представу "Протуве пију чај" са којом су тријумфовали на прошлој Смотри драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић".