Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Фото можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


XV Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља
"Живка Матић"

plakat zivka 2021


 28.11.Центар за културу Пожаревац је по 15. пут домаћин Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља отворио је председник Скупштине Града Пожаревца г. Предраг Мијатовић. Присутнима се, у име домаћина и организатора смотре, Центра за културу Пожаревац, обратила директорка гђа Галина Перић. Прве вечери смотре наступило је Позориште "Драгољуб Милосављевић Гула" КПЦ Петровац на Млави представом "Путујуће позориште Шопаловић" по тексту Љубомира Симовића, у режији Милоша Јагодића.

Жири смотре који ове године ради у саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије за глумицу вечери прогласио је Милицу Илић, која је тумачила улогу Гине. Жири је за глумца вечери прогласио Часлава Чупића који је тумачио улогу Дробца. Ово двоје глумаца улази у конкуренцију за најбољу глумицу и глумца смотре а представа "Путујуће позориште Шопаловић" за најбољу представу 15. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2023. године. 


 29.11. - Друге вечери смотре наступило је Позориште Центра за културу "Масука" из Велике Плане представом "Мрешћење шарана" по тексту Александра Поповића, у режији Дејана Цицмиловића. Жири смотре који ове године ради у саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије, за глумицу вечери прогласио је Јелену Стојадиновић, која је тумачила улогу Мице. Жири је за глумца вечери прогласио Небојшу Милосављевића који је тумачио улогу Васа Вучуровића.


 30.11. - Треће вечери Смотре одиграна је представа Аматерског позоришта "Жанка Стокић" Културног центра "Властимир Павловић Царевац" из Великог Градишта, "ВИРУС", по тексту Синише Ковачевића, у режији Богдана Милића. Жири смотре који ове године ради у саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије, за глумицу вечери прогласио је Александру Крстић, која је тумачила улогу Марије. Жири је за глумца вечери прогласио Игора Мишуровића који је тумачио улогу Саше. Синоћној представи присуствовали су и млади који су прошли обуку за вршњачке едукаторе, у оквиру пројекта „ЗАокружи ЗДРАВЉЕ“ који Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац реализује у партнерству са Заводом за јавно здравље Пожаревац, удружењем Арт Дистрикт и ФИТ012, а уз подршку Града Пожаревца. Обука се реализује кроз предавања, радионице и игрице на тему превенције ризика по здравље (превенције преношења ХИВ-а и других полно преносивих инфекција, као и очувања репродуктивног здравља). 


1.12. - Четврте вечери Смотре одиграна је представа Општинског аматерског позоришта "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће, "ДР", по тексту Бранислава Нушића, у режији Невене Ракочевић. Жири смотре који ове године ради у саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије, за глумицу вечери прогласио је Тамару Јовановић, која је тумачила улогу Сојке. Жири је за глумца вечери прогласио Валентина Ољачу који је тумачио улогу Благоја.


2.12. - Пете вечери Смотре одиграна је представа Градског позоришта УКЦ Смедеревска Паланка, по тексту Бранислава Нушића, у режији Драгана Остојића. Жири смотре који ове године ради у саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије, за глумицу вечери прогласио је Сању Дојчиновић, која је тумачила улогу Персиде. Жири је за глумца вечери прогласио Радоја Ђурђевића који је тумачио улогу Саве.

Сутра ћемо, на затварању фестивала, сазнати ко су најбољи глумац, глумица као и најбоља представа фестивала. У част награђених Позориште "Миливоје Живановић" ЦзК Пожаревац одиграће представу "Сан летње ноћи" у режији Дејана Цицмиловића.


 3.12. - Завршена је 15. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић. Жири смотре који је ове године радиоу саставу; Цисана Мурусидзе Чоловић, редитељка, Соња Мирић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијале Пожаревац и Славица Јовановић, професорка Пожаревачке гимназије, за најбољу глумицу фестивала прогласио је Јелену Стојадиновић, за улогу Мице, у представи "Мрешћење шарана" Позоришта "Масука" Центра за културу Велика Плана.
Најбољи глумац фестивала је Валентино Ољача, који је тумачио улогу Благоја у представи "ДР" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће.
Најбоља представа овогодишње смотре је "ДР" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће у режији Невене Ракочевић.
Након доделе награда, присутнима се обратила и пригодним говором прогласила смотру завршеном директорка Центра за културу Пожаревац гђа Галина Перић.

У част награђених, Позориште "Миливоје Живановић" ЦзК Пожаревац одиграло је представу "Сан летње ноћи" у режији Дејана Цицмиловића.

Хвала нашој верној публици која је и ове године испратила фестивал, у нашој кући и нашем граду који једини огрганизују четири значајна позоришна фестивала у Србији.

Видимо се у позоришту!

Центар за културу се захваљује г. Салку Хоџићу на уступљеним фотографијама.

У наставку вам преносимо образложење жирија, у целини.

Поштована публико!

Свестрано сагледавајући понуђени програм фестивала “ Живка Матић” жири је једногласно констатовао следеће чињенице:

  1. Избор г-дина Александра Лукића драмских дела на основу којих су реализоване представе, учеснице фестивала заслужују највећу оцену, наиме, публика је имала задовољство да упозна или поново ужива у ликовима Синише Ковачевића, Аце Поповића, Љубомира Симовића и Брабислава Нушића. Зато се жири захваљује г-дину Лукићу на изванредној селекцији понуђених драмских дела и представа. Пошто фестивал не предвиђа награду за селекцију предлажемо да једним аплаузом наградимо г-дина Александра Лукића.
  2. Други аплауз жири упућује Вама драга публико пошто, сте свих ових пет вечери својим присуством, својим смехом, тугом и аплаузима пружили велику подршку свим извођачима фестивала. Без публике, без Вас не постоји позориште. У празној сали свака велика па и генијална представа представља мртворођено дело, зато молимо за један аплауз за сву публику.
  3. Трећи аплауз жири упућује свим учесницима фестивала, глумцима као и помоћном особљу без којих не може да се одвија ниједна представа.

Жири је констатовао врло солидан ниво извођења представа уз осцилације у квалитету што је потпуно нормална појава и у професионалним позориштима. Уз све наше похвале жири ипак има потребу да изрази неке опаске:

У представи Путујуће позориште Шопаловић помало се изгубила песничка димензија тог изванредног комада Љубомира Симовића.

У Мрешћењу шарана, не довољно изоштрен жанр трагикомедије.

У Вирусу ефектни музички бренд и музика просто су прогутали драму главног јунака који је заражен Хив-ом.

У представи Протекција богати жанр комедије Нушића сведен је помало на једнодимензионалну глуму. Нушић се не руга, не карикира своје ликове, он њих воли и његов хумор не вређа него само указује на људске мане и тиме хоће да ми као гледаоци сагледамо своје мане.

Жири је једногласно одлучио да награду за најбољу глумицу фестивала додели Јелени Стојадиновић за улогу Мице у представи Мрешћење шарана. Она је врло убедљиво дочарала судбину жене која је буквално својим телом и душом прошла кроз велика и опасна искушења у суровом времену информбироа.

Жири је једногласно одлучио да награду за најбољег глумца фестивала додели Валентино Ољачи у улози Благоја у представи Др. Ољача са пуно комичног духа и са великом експресијом остварио лик Благоја, малог човека , који хоће у све да се меша, искрено верујући да доприноси решењу проблема. Његов хумор је убедљив и аутентичан, и као такав постаје стожер целе разигране представе.

Зато са лакоћом жири је једногласно одлучио да награду за најбољу представу фестивала у целини додели управо представи Др, у режији Невене Ракочевић у извођењу позоришта из Малог Црнића.