Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Миливојев штап и шешир 2018.

XIV аматерске глумачке свечаности

СУСРЕТИ ВАРОШКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

23-28. II 2018.
----------------------------------------

23. 2.  (петак) у 20 сати

Градско позориште ''Абрашевић'' Ваљево

Душан Ковачевић: ''МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ''
----------------------------------------

24.2. (субота) у 20 сати

Позориште ''Миливоје Живановић'' 
Центра за културу Пожаревац

Жорж Фејдо: ''ИДЕМО У ЛОВ''
----------------------------------------

25.2 (недеља) у 20 сати

''Театар пет'' Београд

Зоран Ракић: ''ЗАТВОРСКИ БЛУЗ''

----------------------------------------

26.2. (понедељак) у 20 сати

Temple of Art Јагодина

Владимир Ђурђевић: ''НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ'' 

----------------------------------------

27.2. (уторак) у 20 сати

Милановачко позориште

Жан Батист Поклен  Молијер: ''ТВРДИЦА''

----------------------------------------

28.2. (среда) у 20 сати

Позориште ''Креативни хаос'' Смедерево

Љубомир Симовић: ''ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ''


 23.2.2018. - Пред почетак XIV Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир", у Галерији "Обојена светлост", отворена је изложба Удружења ликовних уметника Костолца. Прве фестивалске вечери наступило је позориште "Абрашевић" из Ваљева са представом "Маратонци трче почасни круг". Жири фестивала, који ради у саставу, Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке "Илија М. Петровић" из Пожаревца, Весна Пејић, професор разредне наставе и Слободан Боба Степић, професионални глумац, донео је одлуку да за сликовито приказани лик награди Бранка Антонића. 

Главну награду и реплику Миливојевог штапа добио је Љубивоје Бубе Марковић, за улогу Лакија.


24.2.2018. - Друге фестивалске вечери домаће позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац извело је премијеру представе „Идемо у лов“ по тексту Жоржа Фејдоа, у режији Синише Станковића. Изванредна публика је огромним аплаузом наградила глумце за одличну игру и увеличала синоћну премијеру - својеврстан позоришни празник.

Стручни жири је за сликовито приказани лик наградио Синишу Станковића, који је тумачио улогу Касања, док је глумац вечери и добитник реплике Миливојевог штапа Валентино Ољача, који је тумачио улогу Морисеа. 


 25.2.2018. - Треће фестивалске вечери у госте су нам стигли глумци Театра 5 из Београда са представом "Затворски блуз". Жири фестивала је за сликовито приказани лик наградио Александра Даниловића за лик Ђане. Добитник реплике Миливојевог штапа је Саша Вукић који је тумачио улогу шефа Костића. 


26.2.2018. - Први пут на нашем фестивалу наступили су глумци из Јагодине, из позоришта "Тemple of art", са представом "Не играј на енглезе". Награду за сликовито приказани лик добио је Стефан Панић за улогу Пиксија. Глумац вечери и добитник реплике Миливојевог штапа је Милош Милошевић који је тумачио улогу Пауна. 


27.2.2018. - Последње такмичарско вече је за нама. У госте су нам дошли глумци из Горњег Милановца, вишеструки добитници Миливојевог шешира., са представом "Тврдица". Стручни жири је за сликовито креирање лика наградио Драшка Обреновића за улогу Жака. Глумица вечери и добитница штапа је Марија Крсмановић за улогу Фросине. 


28.2.2018. - Завршне вечери фестивала, у част победника, позориште "Креативни хаос" из Смедерева одиграло је представу "Путујуће позориште Шопаловић".У конкуренцији за главну награду, реплику Миливојевог шешира, ове године били су: Љубивоје Бубе Марковић, Позориште "Абрашевић" - Ваљево, Валентино Ољача, Позориште "Миливоје Живановић" - Пожаревац, Саша Вукић, Театар 5 - Београд, Милош Милошевић, Темпле оф арт - Јагодина и Марија Крсмановић, Милановачко позориште - Горњи Милановац. Стручни жири фестивала, у саставу, Вера Зарић Митровић, Весна Пејић и Слободан Боба Степић донео је једногласну одлуку да за најбољег глумца фестивала прогласи Валентина Ољачу, глумца позоришта "Миливоје Живановић" Центра за културу Пожаревац. 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3